pondelok 24. septembra 2012

Bilancia sezóny

Tajfun prežil historicky najúspešnejšiu sezónu. Týmto článkom si ju zrekapitulujeme a pridáme zopár čísel. Počas roka bolo prekonaných mnoho rekordov. Začnime návštevnosťou. Počas 7 ligových zápasov prišlo na štadión 315 242 divákov, čo je rekord v priemernej návšteve na domáce zápasy (45 035 divákov). Ten sa zvyšuje neustále od návratu Tajfunu k profesionálom už 10 sezón! V lige sa Neveričanom darilo nad mieru dobre. 8 víťazstiev, 2 remízy a 4 prehry, 29 strelených a 18 inkasovaných gólov. Na domácom trávniku skvelá bilancia 5-1-1, vonku už o poznanie horšia, ale stále slušná 3-1-3. Do budúcej sezóny chce tréner Al-Shareef zapracovať hlavne na rozdieli medzi strelenými a obdržanými gólmi, ktorý túto sezónu činil +11, čo vraj pre tím, akým disponujeme zatiaľ nie je vrchol. Celkovo sme skončili vo veľmi vyrovnanej lige na 2. mieste, iba bod za majstrovským F.C. Saint Agata Bolognese. V Slovenskom pohári sa vedeniu neverického klubu konečne splnil sen a tím postupoval ďaleko. Dotiahol to až do krásneho 8. kola, kde nás vyradili neskorší štvrťfinalisti BB Nets. Zahrali sme si trikrát aj na domácom Tajfun Parku, kde prišlo dohromady 152 426 divákov, čiže v priemere 50 509 na zápas.

Keďže bol štadión túto sezónu poriadne vyťažený, koncom sezóny sa rozhodlo o jeho rozšírení. Začiatkom novej sezóny bude kapacita činiť 66 346 divákov a počas ligových zápasov dokáže prijať o viac než 100 000 divákov viac ako je tomu možné dnes.

Najlepším strelcom Tajfunu sa stal tradične vynikajúci kanonier Imro Matuško, ktorý oslavoval gól 23x (9 v lige, 12 v Slovenskom pohári, 2 v priateľských zápasoch). Za ním je veľká medzera a nasledujú Erling Røkke a Fouad Al-Tayer (8 ggólov) a František Jablonovský (7 gólov). Matuško okrem iného opanoval aj ligovú tabuľku strelcov a s 9 gólmi sa stal najlepším kanonierom. Takúto poctu zažíva niektorý z našich hráčov iba druhý raz v histórii, predtým to bol Fouad Al-Tayer pred 6 sezónami. Náš kapitán vtedy nastrieľal v lige VI.1019 17 gólov.

Počas sezóny sa udiali aj veľké zmeny v kádri. Tím po prvom pohárovom zápase prevzal pod trénerskú taktovku Habib Al Shareef a káder opustil aj dlhoročný hviezdny krídelník Ebi August. Namiesto neho prišiel iba 17-ročný supertalent Michal Plašil. K tímu sa pripojil aj Václav Hyťha, skvelý obranca a na začiatku sezóny odišli do sveta mladí hráči z neverickej akadémie. Počas celej sezóny bol členom reprezentačného tímu U20 náš krídelník František Jablonovský. Bohužiaľ, kvôli zlej forme počas zápasov ale nebol príliš nápomocný. Za tím odohral dohromady 7 zápasov a na konto si pripísal aj 1 gól.

Taká bola sezóna Tajfunu. rekordné 2. miesto v IV. lige, rekordné 8. kolo v Slovenskom pohári, rekordná návštevnosť zápasov, reprezentant v kádri. Ako sme spomenuli na úvod, v doterajšej histórii tímu sme zažili jednoznačne najúspešnejšiu sezónu, ale po omladení kádru bude ťažké takéto úspechy zopakovať. Tréner prisľúbil, že urobí, čo bude v jeho silách, ale hlavný bude tréning mladých odchovancov, ktorý majú pred sebou žiarivú budúcnosť. Vedenie sa vyjadrilo, že bude spokojné s akýmkoľvek umiestnením do 5. miesta v lige a aspoň menším úspechom v pohári (5. kolo). Liga sa poriadne zmenila a nastali celkovo veľké zmeny. Z III. ligy zostúpil TJ Tatran Oravský Biely Potok a z V. ligy pribudli priamo postupujúci starý známy FC Fulham Kremnica a 1. FC Košice Buky.